Geschiedenis

Al in zijn jeugdjaren was Helmut Fischer gefascineerd door de wereld van natuurwetenschappen. Zijn nieuwsgierigheid, fantasie en kennisdrang zouden later leiden tot de eerste grote stap in zijn carrière: in 1953, als een enthousiaste 22-jarige onderzoeker opent Helmut Fischer zijn eerste bedrijf in zijn geboorteplaats Stuttgart. Omdat hij snel de behoefte van een opkomende industriesector aan metingen erkent, houdt hij zich in dit bedrijf bezig met de ontwikkeling en optimalisatie van uiterste gevoelige meetapparatuur.

1953

Oprichting van Schuhmann en Fischer. Het bedrijf ontwikkelt eerst meetapparatuur voor het analyseren van laklagen op staal en ijzer. Dit wordt snel gevolgd door apparaten die laklagen op niet-magnetische materialen kunnen testen.

1956

Oprichting van de eenmanszaak Helmut Fischer, Stuttgart.

1960

Oprichting van Helmut Fischer GmbH & Co, Instituut voor Elektronica en Meettechnologie.

1967

Nieuwbouw en verhuizing van Stuttgart naar Sindelfingen-Maichingen. Continue uitbreiding van het hoofdkantoor in vijf fasen, tot 2014.

Beginnend in 1968

Oprichting van 17 dochtermaatschappijen wereldwijd.

1971

Oprichting van Helmut Fischer Elektronik und Messtechnik AG in Zwitserland. FISCHER maakt gebruik van de nieuwste elektronica om lichte, mobiele handapparaten voor niet-destructieve metingen van laagdiktes op de markt te brengen.

1983

FISCHER introduceert zijn eerste röntgenfluorescentieapparaat. De röntgenfluorescentieapparaten worden zeer snel populair en groeien uit tot een belangrijk kernproduct voor het bedrijf.

1985

FISCHER introduceert zijn eerste microhardheidsmeetsysteem, dat werkt volgens de principes van de geïnstrumenteerde indentatietest. In tegenstelling tot traditionele methoden kunnen met het apparaat ook aanvullende parameters worden bepaald, waardoor het geschikt is voor de analyse van zeer dunne lagen en gevoelige componenten. Een revolutie voor de meting van mechanische oppervlakte-eigenschappen.

2003

Overdracht van de eigendom van het bedrijf van Helmut Fischer, eigenaar, naar de Helmut Fischer Stichting, die zich richt op voortzetting en groei van het bedrijf en actief nieuwe generatie wetenschappers sponsort.

2014

Gericht op innovatie: het Institute for Scientific Instruments GmbH (IfG) wordt onderdeel van de Helmut Fischer Group. Het in Berlijn gevestigde onderzoeks- en ontwikkelingsinstituut staat o.a. bekend om de productie van polycapillaire lenzen voor röntgenfluorescentie.

2015

FISCHER breidt zijn fabriek in Sindelfingen met 80% uit. Het ca. 8.000 m2 en uit vier verdiepingen bestaande gebouw is het bewijs dat het bedrijf continu wil groeien.

Uw contact met FISCHER

Contact

Helmut Fischer Meettechniek B.V.
Tarasconweg 10
Eindhoven/Nederland
tel.: +31 40 248 22 55
email: info@helmutfischer.nl
online contactformulier