Kalibratie

Kalibratie speelt een uiterste belangrijke rol bij meettechnologie. Tijdens een kalibratie wordt het verschil tussen de meetwaarde en een bekende waarde – d.w.z. die van een referentiestandaard – berekend. Met de door het apparaat geproduceerde meetfout moet tijdens tests rekening worden gehouden. Zonder deze kennis zijn betrouwbare metingen gewoon onmogelijk. De ISO 9001 norm eist dat meetapparatuur wordt gekalibreerd of geverifieerd om te garanderen dat de resultaten geldig zijn. Bovendien moet een kalibratie vóór de meting of met regelmatige tussenpozen worden uitgevoerd. Daarom moet elk professioneel meetapparaat een kalibratiefunctie hebben.

De volgende stappen zijn noodzakelijk voor kalibratie:

  • Een vooraf vastgesteld meetproces bestaande uit:
    • aanpak of methode
    • vaststelling van de benodigde standaards
    • vastgestelde omgevingsomstandigheden
  • volgorde van de kalibratiestappen
  • statistische evaluatie van de meetwaarden volgens een vaste procedure
  • kalibratiecertificaat met de afwijking en onzekerheid

FISCHER-meetapparaten zijn zeer flexibel en kunnen voor diverse taken worden gebruikt. Daarom is het tijdens een kalibratie belangrijk om rekening te houden met de specifieke meetomstandigheden van de meting. Daartoe behoren bijvoorbeeld het type en de opbouw van de materiaallagen. Een algemene kalibratie – zoals voor een weegschaal met genormaliseerde gewichten – is niet mogelijk. De kalibratie zou niet van toepassing zijn op de specifieke meting. Daarom moet voor elke meting een bijbehorende kalibratie in het apparaat zijn opgeslagen.

Afhankelijk van de kalibratie-eisen moeten ook de gebruikte standaards traceerbaar zijn. Deze standaards hebben een duidelijk verband met de gecertificeerde primaire standaards. Dit betekent dat de meetafwijking van deze standaards ten opzichte van de primaire standaards een bekende kwantiteit is die als afwijking en onzekerheid is gedocumenteerd.

Wanneer FISCHER-meetapparaten de fabriek verlaten, hebben ze reeds een precieze basiskalibratie. Onze tastmeetsondes zijn bijvoorbeeld vooraf gekalibreerd voor tientallen meetpunten. Kalibratie van FISCHER-apparatuur voor een bepaalde meting is snel en ongecompliceerd. Daarnaast biedt FISCHER honderden verschillende kalibratiestandaards. Zo kunnen direct uit de catalogus kalibratiestandaards voor een breed scala aan metingen worden besteld.

Meer informatie kunt u vinden op:
https://en.wikipedia.org/wiki/Calibration

Uw contact met FISCHER

Contact

Helmut Fischer Meettechniek B.V.
Tarasconweg 10
Eindhoven/Nederland
tel.: +31 40 248 22 55
email: info@helmutfischer.nl
online contactformulier